Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Διώκεται για κακούργημα ο Γ. Καπελέρης

Διώκεται για κακούργημα ο Γ. Καπελέρης ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ 
Την παραίτηση του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γιάννη Καπελέρη, ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αιτία η προηγηθείσα παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του κ. Καπελέρη για την υπόθεση της εγκυκλίου που ρύθμιζε τις εγγραφές στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και την επιβολή προστίμων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου, ζήτησε από τον κ. Καπελέρη να υποβάλει την παραίτηση του προκειμένου να διευκολυνθεί η σχετική δικαστική έρευνα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων- παρουσία του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γ. Πεπόνη- να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.

Ασκήθηκε η δίωξη

Εν τω μεταξύ ασκήθηκε η σε βάρος του κ. Καπελέρη καθώς και ενός ακόμη στελέχους του υπουργείου Οικονομικών δίωξη που είχε ζητήσει νωρίτερα ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης μετά τις καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, με αφορμή την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Διομήδη Σπινέλη, για μη εισπραξη προστίμων που αφορούσαν λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Πεπόνης, με βάση την πορισματική αναφορά του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, Σπύρου Μουζακίτη, ζήτησε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, Ευαγγελίας Πανταζή, για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία. Στην παραγγελία διευκρινίζεται ότι το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης, βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ' ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Μουζακίτης τονίζει ότι «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας, παρακαλούμε, να είναι κόσμια. Αν προτιμάτε την ελληνική γλώσσα, τότε να χρησιμοποιείτε ΜΟΝΟ ελληνικούς χαρακτήρες