Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ποιοτικές μετατοπίσεις...

Το βαρόμετρο της Public Issue (για τον ΣΚΑΪ) καταγράφει και κατά κάποιον τρόπο προαναγγέλλει σημαντικές όχι ανατροπές, αλλά μετατοπίσεις και ποιοτικές αλλαγές της κοινής γνώμης σε σχέση με το πολιτικό σκηνικό.
Η κυβέρνηση συνεργασίας «κερδίζει πόντους» έναντι μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και δείχνει -παρά τις αντιδράσεις των πολιτών στα μέτρα- ότι είναι καλύτερη η κυβερνητική λύση με απόσταση έναντι της αξιωματικής
αντιπολίτευσης. Δηλαδή καταγράφει «πολιτικά κέρδη» και δίνει εικόνα σταθεροποίησης σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους της. Αυτή είναι η ουσία της γενικής εικόνας. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ενισχύεται η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό, όπως και το ΚΚΕ, έχει ανακοπεί η μετεκλογική τάση ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απώλειες καταγράφουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή. Είναι αναμφισβήτητα πολύ νωρίς για ολοκληρωμένα συμπεράσματα. Αλλά μια «ανατροπή των τάσεων», έστω και μικρή, έχει την αξία της, ιδιαίτερα στη συγκυρία που συντελείται.
Η «αλλαγή σκηνικού» είναι προφανές ότι έχει δύο άξονες: Ο ένας αφορά την κυβέρνηση, που κατάφερε να περάσει με επιτυχία τις «συμπληγάδες πέτρες» των μέτρων και της εκταμίευσης της δόσης-μαμούθ των 52,4 δισ., μαζί με την αλλαγή του κλίματος εκτός συνόρων, καθώς κατάφερε να αρχίσει μια κεφαλαιοποίηση «αξιοπιστίας». Η αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ παίζει μεγάλο σταθεροποιητικό ρόλο και δίνει επιπλέον πόντους στην κυβέρνηση. Η συμβολή του Σαμαρά σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να υποτιμηθεί, όπως και η ωριμότητα και το κόστος που ανέλαβαν σ' αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ με τον Κουβέλη και το ΠΑΣΟΚ με τον Βενιζέλο. Ο δεύτερος άξονας αλλαγής του σκηνικού είναι η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ (παρ' όλες τις προσπάθειες μιας ομάδας ηγετικών στελεχών του) να προβάλει μια αξιόπιστη συνολική εναλλακτική επιλογή διακυβέρνησης (ουσίας και πολιτικών συμμαχιών).

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα, με ακατανόητες δηλώσεις και επιλογές έντασης, ενίσχυσε τη «σύγχυση» γύρω από μια στροφή ρεαλισμού, που ένα τμήμα της ηγεσίας του φαίνεται ότι επιθυμεί... Αυτά πληρώνονται!
panpan@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλιά σας, παρακαλούμε, να είναι κόσμια. Αν προτιμάτε την ελληνική γλώσσα, τότε να χρησιμοποιείτε ΜΟΝΟ ελληνικούς χαρακτήρες